Menopauza – női művészetterápiás önismereti és életmódcsoport

 

„Legyen erőd lent
hagyni, amit nincs erőd
följebb emelni.”
Fodor Ákos

A nők életében jelentős és meghatározó élettani és lélektani változás a fogamzóképes korba való belépés és kilépés, azaz a menarche és a menopauza. A lányból nő lesz, majd anya, feleség, és halad az érettség, a bölcsesség majd öregség felé. Erikson fejlődéselmélete szerint a menopauzára eső fejlődési krízis az alkotóképesség vagy stagnálás megvalósítását jelenti. Kedvező kimenet esetén az egyénre jellemző a törődés a családjával, a társadalommal és a jövőjével kapcsolatban egyaránt.
Magyarországon átlagosan a meopauza bekövetkezte az 52. életév. A mindennapokat is korlátozó, a menopauzában jelentkező ösztrogén-progesztogén (-androgén) hormon-termelés és arány jelentős testi-lelki panaszokat okozhat. A nők életük egyharmadát-egynegyedét posztmenopauzában élik le, ezért felértékelődött a menopauzális és posztmenopauzális gondozás jelentősége. Azt sem téveszthetjük szem elől, hogy a klimatérium (változókor), amely 15-20 év is lehet, átvezet az öregedés időszakába, amely lélektani szampontból szintés fontos összetevő.
Menopauzális tünetek ajánlott kezelése tartalmazza a menopauzával járó élettani változások megértését, önkép erősítését, egészséges életmód (testmozgás, étrend) alkalmazását, mely szükség esetén tartalmazza a stressz csökkentést is (autogén relaxáció, progresszív relaxáció, meditáció, vizualizáció, légzőgyakorlatok, zenehallgatás, masszázs).

Mindehhez nyújt segítséget az induló csoport, melyben az irodalomterápia a lélektani feldolgozást segíti és a közösségi érzést erősíti. Mindemellet pedig lehetőség lesz különböző feszültségcsökkentő és relaxáló módszereket megtapasztalni, amellyel így testi-lelki szinten is támogathatjuk az egyensúly megteremtődését.

A csoport tartalma:
8 irodalomterápiás ülés művészetterápiás elemekkel, alkalmanként 4 óra
∞ választható életmód kezelések:

A: Hangtálmasszázs (40 perc)

B:Thali’sens Boldogság masszázs (60 perces) Az egyedülálló, több érzékszervre is együttesen ható Thali’sens Nature tengeri boldogság rituálét arra tervezték, hogy a testet és az elmét egyaránt ösztönözze a mély relaxációs állapot elérésére, mindezt a manuális kezelés és a 100%-ban természetes tengeri textúrák segítségével.
életmódtanácsadás (illóolajos kencekészítés, relaxációs gyakorlatok)

Ára: 70 ezer forint/ két részletben fizethető

A foglalkozások tervezett témái:

∞Nőiség, Önarckép

∞Útvesztőink

∞Testi változásaink

∞Visszatekintés

∞Üres fészek

∞Árnyékaink

∞Titkos ajtóink

∞Értelemkeresés

Csoportvezető:
Bene Szilvi – komplex művészeti terapeuta, irodalomterapeuta, életmód tanácsadó és terapeuta
Jelentkezés: selfnessbeneszilvi@gmail.com

Helyszín:
Punktum Galéria és Műhely Alapítvány
Budakeszi, 2092 Fő utca 250.

Időpontok:
November 24, december 08, január 19, február 23, március 22, április 19, május 10, május 31.
16-20 óráig

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük