Nyárbúcsúztató rózsás-mesés és képzőművészetterápiás workshop

 

Az Ócsai Tájházban megrendezett nyárbúcsúztató rózsás mesés és képzőművészet-terápiás workshop alkalmán igazán aktiválva lettek az érzékszervek. Az érszékszervek összetett stimulálásával a résztvevő női közönség személyiségének minél teljesebb bevonódását tettük lehetővé az alkotói folyamatokba és ezzel együtt az önmagukra reflektálásban továbbá az önmaguk felé való megnyílásban is jobban támogathattuk őket ezzel a kreatív önismereti alkalommal.

Ezt a színes és élménydús programot két módszer együttesével valósítottuk meg. A Pompás Napok mesés módszerét ötvöztük művészetterápiás elemekkel. Rebeka a Pompás Napok társalapítójaként nyitotta meg a programot hagyományos meséléssel, aki a mesemondást mint művészeti élményt jelenítette meg. Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Csipkerózsika királyi kertjének és a mese további részleteinek szépséges képei még most is a szemem előtt vannak, olyan csodaszépen lettek szavakkal lefestve mesemondásában. Ezt követően a mesefejtés közben izgalmas kérdések merültek fel. A belső szépségről, belső értékekről valamint a nőiségről beszélgettünk, de a témához kapcsolódó és felszínre kerülő személyes élményeknek is teret engedtünk.

Miután a mesei képeket kellőképpen átszőttük saját életünk tapasztalataival, továbbléptünk az illatok birodalmába. A mesék “javasasszonyi minőségét” felidézve és a későbbi művészetterápiás rész egyfajta érzékszervi ráhangolódásaként következett egy esszenciális alkotás. Mindenki elkészíthette a saját “csipkerózsika álma” fürdősóját, amiben a rózsa misztikus illata volt az irányadó. A rózsa illata azon kívül, hogy önmagában is lenyűgöző, segíti a kapcsolódást nőisegünkhöz, érzelmeinkhez. Ősi szimbolikája sokrétű, üzenete számunkra, hogy merjük magunkat úgy elfogadni, ahogy vagyunk, segíti az önszeretet erősödését és önmagunk szertettelibb felvállalását. Ebből a finom illatos fürdősóból két tégellyel is készíthettek maguknak a résztvevők, hogy használatával majd az otthon melegében is felidézhessék élményeiket. Mindezen érzékszervi tapasztalásokat erősítették még a szünetekben felkínált rózsaszörpök és a hozzá kínált rózsaszirmos kekszekre díszítésként feltett virágszirom dzsemmek ízlelgetései is.

Ezután került sor a képzőművészet-terápiás alkótói folyamatra, amely a Katarisz Komplex Művészetterápiás Módszer szerint valósult meg. Itt olyan változatos technikákat alkalmaztunk mint az akvarell, amelyek az érzelmeknek hagytak szabad áramlást és az agyag amivel átélhették a résztvevők, hogyan adják át magukat az anyag erejének. Megtapasztalhatták, hogy az alkotói folyamatokban az agyagnak önálló alkotó ereje van, megérezhették a benne rejlő ráhatás lehetőségeit. Az alkotások során továbbra is a rózsa szimbólumával dolgoztunk, nyitogattuk magunkban az új dolgok születését, épp úgy mint ahogy az elengedésekre váró dolgainkra is ránéztünk, megidézve ezzel a körfogással a természet rendjét és az abban rejlő harmóniát. Mindehhez hozzájárultak a gyönyörű zenék, amiket az alkotói folyamatok előtt használtunk a belső képek előhívásához, az érzelmek mozgosításához és magukhoz az alkotásokhoz is. Színek, ízek, illatok, kreatív önkifejezés és a zene szárnyain utaztuk be ezt a szép napot, ami mindannyiunk számára örömteli volt, kikapcsoló és feltöltő is egyben. Ebben a megtartó női körben belső kapuk nyíltak meg önmagunk, érzelmeink és nőiségünk mélyebb megismerése felé.

A program folytatódik tovább, legközelebb az őszi szimbólumokkal, köztük a “belső maggal” fogunk foglalkozni, ahol a mesék, illatok, ízek varázsa és a változatos művészeti folyamatok továbbra is kísérni fognak bennünket.

Szertettel várjuk az Ócsai Tájházban október 28- án azokat a Nőket, akiket ez az érzékszervi és érzemi kinyílás megszólít és gazdagodna a foglalkozáson hasonló élményekkel miközben nőiségéhez is közelebb kerül. Vágyik arra, hogy kretív énjét használja és segítségével kiemelkedhessen a mindennapok rutinjából, mindemelett az alkotói öröm és játékosság felszabadító élményét is szívesen megtapasztalná.

A csoport háziasszonnyai, csoportvezetők:
∞ Kormos Rebeka – Ócsai Tájház
/Pompás Napok társalapító, hagyományos mesemondó és meseterapeuta/
Bene Szilvi – Kreatív Selfness
/Komplex művészeti terapeuta, fitoterapeuta, Pompás Nagykövet és meseterapeuta/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.