ERGOTERÁPIA

„Az ergoterápia a fizikai és/vagy pszichikai kondíciók (funkciózavarok, problémák, károsodások stb.) kezelése specifikusan kiválasztott tevékenységeken keresztül abból a célból, hogy segítsen az embereknek elérni a legmagasabb szintű funkciót és függetlenséget a hétköznapi élet minden területén.” World Fedaration of Occupational Therapists

Feladataim közé tartozik a károsodást elszenvedett beteg állapotának felmérése után a megmaradt képességekre és funkciókra épített újratanítás a mindennapos és a szabadidős tevékenységek, illetve a munka területén egyaránt. Az egészségügyben időm nagy részét mozgásszervi rehabilitációs területen töltöttem el, ahol a finommotorikai fejlesztést különféle feladatok, mint gyöngyfűzés, papírhajtogatás, gyurmázás és sok hasonló technika alkalmazásával valósítottam meg.

A terápiás munkát jól kiegészíti a hagyományos kézműves tárgyak készítése, mely alkotói tevékenységet az évkör ünnepeihez és szokásaihoz illesztek. Ez a betegeknek közösségi élményt nyújt, mindemellett segíti a szabadidő hasznos eltöltését, de fejlesztési lehetőséget ad a kognitív és finommotorikai képességek fejlesztésének területén, valamint egy kellemes utazás az időben, ahol rég elfeledett szokásokhoz, tevékenységekhez térhetünk vissza. Mindezek színesítik a rehabilitációs folyamatot, a természetes anyagok használata, tapintása, illata és formálhatósága pedig ösztönzőleg hat a motivációra.

A gyógyulási folyamatban a lelki egészségvédelmet támogatják a külünféle művészetterápiás és meseterápiás szabadidős programok, melyek a betegséggel együttjáró változások könnyebb elfogadását és feldolgozását segíthetik.

Elérhető ergoterápiás szolgáltatások:
Kognitív fejlesztés (memóriatréning) Finommotorika fejlesztése (kéz funkcióinak fejlesztése speciális feladatokkal, hagyományőrző technikákkal)Lelki egészségvédelem komplex művészeti terápiával, meseterápiával Fizikoterápiás kezelések alkalmazása: fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, izomerősítés, izomlazítás

Az ergoterápiás szolgáltatásaimmal kapcsolatos bővebb információért
kérem, vegye fel velem a kapcsolatot.

Meseterápia hagyományőrző kézműves foglalkozásokkal – Gyermek rehabilitációs osztályon

Művészetterápia felnőtteknek – Mozgásszervi rehabilitációs osztályon

Lelki egészségfejlesztést segítő művészetterápia – Cakó Klinika Boldogságklub

FIZIKOTERÁPIA

A fizikoterápiás kezelések jelentős részét az alacsony és középfrekvenciás elektroterápia teszi ki, mely terápiás forma fontos szerepet tölt be számos fájdalmas betegség vagy sérülés kezelése és rehabilitációja során. A kezelések szakorvosi kiírásra vehetők igénybe, reumatológus, traumatológus, ortopéd szakorvos és neurológus szakorvosok javaslata, beutalása alapján történnek.

Az elektroterápia általános céljai:
Fájdalomcsillapítás Izmok és ízületek működészavarainak javítása Beszűkült ízületi mozgások javítása A szövetek keringés- és anyagcsere állapotának javítása

Az elektroterápia általános céljai a fájdalomcsillapítás mellett, az izmok és ízületek működészavarainak javítása, a beszűkült ízületi mozgások javítása, valamint a szövetek keringés- és anyagcsere állapotának javítása.

Az ultrahang terápia lazítja a mélyizmokat, gyulladáscsökkentő, mikrokeringés fokozó, értágító hatással bír. Leginkább reumatikus problémáknál, meszesedéseknél, izomgörcsök oldásánál, porckorong problémák és számos mozgásszervi betegség (például athrosis, sportsérülések, csontkinövések, inak, ízületek problémai) esetén alkalmazható kúraszerűen.
A terápia végezhető közvetlenül a test felszínén vagy víz alatt, és általa különböző gyógyszerek is bejuttathatóak a kezelendő területbe.

Jelenleg az elektroterápiás kezelések közül a kis és középfrekvenciás, valamint az ultrahangterápiás kezeléseket biztosítom és a Zimmer MedizinSyteme fizioterápiás készülékeivel dolgozom.