ERGOTERÁPIA

„Az ergoterápia a fizikai és/vagy pszichikai kondíciók (funkciózavarok, problémák, károsodások stb.) kezelése specifikusan kiválasztott tevékenységeken keresztül abból a célból, hogy segítsen az embereknek elérni a legmagasabb szintű funkciót és függetlenséget a hétköznapi élet minden területén.” World Fedaration of Occupational Therapists

Közel harminc éve dolgozom az egészségügyben rehabilitációs területen, az elmúlt tíz évben rehabilitációs tevékenység terapeutaként vagy más nevén ergoterapeutaként. Feladataim közé tartozik a károsodást elszenvedett beteg állapotának felmérése után, a megmaradt képességekre és funkciókra épített újratanítás, a mindennapos és a szabadidős tevékenységek, illetve a munka területén egyaránt. Az egészségügyben időm nagy részét mozgásszervi rehabilitációs területen töltöttem el, ahol a finommotorikai fejlesztést különféle feladatok, mint gyöngyfűzés, papírhajtogatás, gyurmázás és sok hasonló technika alkalmazásával valósítottam meg.

A terápiás munkát jól kiegészítheti a hagyományos kézműves tárgyak készítése is, mely alkotói tevékenységet az évkör ünnepeihez és szokásaihoz illesztek. Ezzel egyszerre adhatok a betegeknek közösségi élményt segítve a szabadidő hasznos eltöltését, de fejlesztési lehetőséget nyújtanak a kognitív és finommotorikai képességek területén is, valamint egy kellemes utazás az időben, ahol rég elfeledett szokásokhoz, tevékenységekhez térhetünk vissza. Mindezek színesítik a rehabilitációs folyamatot, a természetes anyagok használata, tapintása, illata, és formálhatósága ösztönzőleg hat a motivációra.

Elérhető ergoterápiás szolgáltatások:
Kognitív fejlesztés (memóriatréning) Finommotorika fejlesztése (kéz funkcióinak fejlesztése speciális feladatokkal, hagyományőrző technikákkal)Lelki egészségvédelem komplex művészeti terápiával, meseterápiával Fizikoterápiás kezelések alkalmazása: fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, izomerősítés, izomlazítás

Az ergoterápiás szolgáltatásaimmal kapcsolatos bővebb információért
kérem, vegye fel velem a kapcsolatot.

Meseterápia hagyományőrző kézműves foglalkozásokkal – Gyermek rehabilitációs osztályon

Művészetterápia felnőtteknek – Mozgásszervi rehabilitációs osztályon

Lelki egészségfejlesztést segítő művészetterápia – Cakó Klinika Boldogságklub

FIZIKOTERÁPIA

A fizikoterápiás kezelések jelentős részét az alacsony és középfrekvenciás elektroterápia teszi ki, mely terápiás forma fontos szerepet tölt be számos fájdalmas betegség vagy sérülés kezelése és rehabilitációja során. A kezelések szakorvosi kiírásra vehetők igénybe, reumatológus, traumatológus, ortopéd szakorvos és neurológus szakorvosok javaslata, beutalása alapján történnek.

Az elektroterápia általános céljai:
Fájdalomcsillapítás Izmok és ízületek működészavarainak javítása Beszűkült ízületi mozgások javítása A szövetek keringés- és anyagcsere állapotának javítása

Az elektroterápia általános céljai a fájdalomcsillapítás mellett, az izmok és ízületek működészavarainak javítása, a beszűkült ízületi mozgások javítása, valamint a szövetek keringés- és anyagcsere állapotának javítása.

Az ultrahang terápia lazítja a mélyizmokat, gyulladáscsökkentő, mikrokeringés fokozó, értágító hatással bír. Leginkább reumatikus problémáknál, meszesedéseknél, izomgörcsök oldásánál, porckorong problémák és számos mozgásszervi betegség (például athrosis, sportsérülések, csontkinövések, inak, ízületek problémai) esetén alkalmazható kúraszerűen.
A terápia végezhető közvetlenül a test felszínén vagy víz alatt, és általa különböző gyógyszerek is bejuttathatóak a kezelendő területbe.

Jelenleg az elektroterápiás kezelések közül a kis és középfrekvenciás, valamint az ultrahangterápiás kezeléseket biztosítom és a Zimmer MedizinSyteme fizioterápiás készülékeivel dolgozom.