Stressz és életmód

Hétköznapjaink rohanó tempója, az elvárásoknak való túlzó megfelelési kényszer a mindennapok problémái miatti aggodalmaskodás gyakorta megtalálhatók életünkben. Sokszor a napi rutin, a megszokásból végzett feladatok között észre sem vesszük, hogy kimerültünk, vagy ha érezzük is az elfáradást, nem szánunk elég időt arra, hogy megálljunk néhány percre megpihenni, feltöltődni. Nem ismerünk olyan technikákat, vagy nem alkalmazzuk azokat a módszereket, amelyek segítenek a belső nyugalmunk visszaszerzésében, egyensúlyunk megőrzésében. Mindennek kimerültség, lehangoltság, rossz közérzet, de akár krónikus fáradtság is lehet a következménye.

A stressz fogalmának bevezetése Selye János nevéhez kötődik: „A stressz az élő szervezet válasza bármilyen természetű megterhelésre, egy nem specifikus reakció, mellyel szervezetünk reagál minden kihívásra, minden erőteljes ingerre.”

A stressz nem az, ami történik velünk, hanem az, ahogy ezt megéljük, nekünk mit jelent, mi a történésre adott válaszunk.

Hogy a stressz mekkora megterhelést jelent számunkra és milyen károkat okoz, attól függ, hogy rövid vagy hosszú távon vagyunk kitéve a negatív hatásnak. Amennyiben hosszú távon ki vagyunk téve a stressz folyamatoknak, nagy megterhelést jelent szervezetünknek, károsítja a szív és érrendszert, az emésztőrendszert, a mozgás szervrendszert, anyagcsere folyamatot, az immunrendszert gyengíti és más problémákhoz is vezethet. Az ideg-és hormonrendszer közvetítésével a pszichikai állapot kihat a szervezet immunrendszerének védekező képességére.

Arra kell törekedni, hogy minél inkább kisebb legyen a stresszhatás a mindennapokban. Az életmódunkba számos olyan tevékenységet építhetünk be, amelyek fokozzák jó közérzetünk kialakulását, optimista hangulatot alakítanak ki bennünk és hozzájárulnak test-lelki jól létünk megteremtéséhez.

Mit tehetünk egészségünk megóvása érdekében?

Aktív-passzív pihenés tudatos kihasználása Egészséges, minőségi kapcsolatok alakítása Szeretet ápolása kapcsolatainkban Relaxációs technikák tanulása Meditációs technikák elsajátítása és alkalmazása Megfelelő minőségű és mennyiségű alvás Rendszeres testmozgás Természet közelsége – nap, víz, levegő, föld – elemekkel való kapcsolat Egészséges étrend, böjt beiktatása, gyógyteák Egyéni célok meghatározása Megfelelő leterheltség vállalása Rendszeres önképzés Kreatív energiák felszínre hozása, megélése Művészetek, művészetterápiás foglalkozások Kreatív tevékenységek, hagyományőrző technikák Főzés, sütés, hobbik Fényképezés, társasjátékok, szabadidős tevékenységek Jókedv, humor a mindennapokban Állatokkal történő foglalkozás Aromaterápia Masszázsok, THALION feltöltő kezelések Hangtálmasszázs Alternatív mozgásformák gyakorlása Szauna, gyógyvizek, gyógyiszapokkal való feltöltődés Életmódtáborok, életmódcsoportok programjaihoz kapcsolódás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük