A Kincskereső Meseterápia módszeréről

„A népmesék az emberi kultúra kincsesházai. Mind a magyar, mind a világ népmeséi, miként a föld mélyében található drágakövek, értékeket rejtenek magukban. A kút mélyén tükröződő vízhez hasonlóan önmagunkat pillanthatjuk meg bennük. A népmeséket évszázadok kollektív tudata csiszolta, ezért a legtisztább formában tartalmazzák az emberiség ősi bölcsességeit. Ez a tudás az élet nagy dilemmáira, az egyes életszakaszok feladataira és választási szituációira vonatkozik.
A mesék, mítoszok és mondák a vágyainkból, fantáziáinkból és az érzelmeinkből születtek, s így a képzelet és a valóság összefonódásai. Szimbolikus képeikkel és cselekményeikkel nagyon mély intuitív tudást és sejtéseket jelenítenek meg az élet misztériumáról, törvényszerűségeiről, a lélekben játszódó folyamatokról.
A mesék képei és cselekményük híven tükrözik, hogy azok belső világunkból érkeznek, s az alkotó fantázia kel életre bennük. A szimbólum, mint a mese szövete, a belső és külső világ metszéspontjainál szökken virágba. Ezen mesei szimbólumok a lélek legbelsejébe, a teljesség világába vezetnek, ahol az én-tudat helyét az egyetemes tudat veszi át. Az egyén aktuális lelki állapotát, konfliktusait, valamint az emberiség kollektív tapasztalatát egyaránt megjelenítik. Ezért a belső világ nem csak a mesélő személyes világa, hanem egyben a kollektív léleké, az emberiségé is.
A mesék lényegében választ adnak minden olyan kérdésre, amellyel életünk során szembekerülünk: a testvérféltékenységtől kezdve a szülőkről való leválásig, az életfeladat/hivatás megtalálásáig és a párválasztásig. Mivel ezek a kérdések univerzálisak, nagyon sok mese alaptörténetével szinte valamennyi nép mesekincsében találkozhatunk. Az alaptörténetre pedig koronként és népszokásonként mindig más és más ruha kerül. Még a ma népszerű fantasztikus történetekben, számítógépes játékokban is megtalálhatjuk ugyanazokat a szereplőket, mint a népmesékben: sárkányokat, óriásokat, küklopszokat, fantasztikus és mitikus lényeket. Ez a jelenség azt tükrözi vissza számunkra, hogy az ember lelke legmélyén közös az emberiséggel, közös, nagy óceáni törvények uralják, közös működési módokkal.

Antalfai Márta: A Kincskereső Meseterápia, mint személyiség-kiteljesítő módszer (fordulópont 63.szám:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük