Elemterápiák lehetőségei az egészségmegőrzésben

Az európai hitrendszerben, a korai természetfilozófusok az elemeket élőnek fogták fel, önálló létezőnek. Arisztotelész tanítása, az ókori görög őselemtan a földi világot négy őselemre bontja: tűz, víz, föld és levegő. Az ötödik elem a kvintesszencia, ami a szellemi világgal való szerves kapcsolat jelképe. Minden földi test ebből a négy őselemből áll, de különböző arányban tartalmazza ezeket.

Az elemek mágikus rendszerezése Empedoklész nevéhez köthető, gyökereknek nevezi az elemeket, ezzel utalva arra, hogy mindennek a forrásai. Az elemek kifejezéseire alkalmazza pl. Föld-Talaj, Héra a Levegő-Ég, Menny, a Víz-Őstenger, a Tűz-Nap utalva ezzel a világban betöltött szerepükre is.

A nyugati alkímia szerint, minden elem egyedi halmazállapotot jelképez, a föld szilárd, a víz folyékony, a levegő gáz és a tűz plazma halmazállapotot. A kvintesszenciát a gondolattal vagy ideával azonosítja, amely képes bármelyik elem jellegzetességeit magára venni, „az elme hatalma az anyagi felett”. E gondolatmenet szerint az őselemekhez más pszichikai minőségeket is társítanak: a földhöz a stabilitást, biztonságot, a vízhez az érzelmeket, a tűzhöz az aktivitást és a levegőhöz a mozgékonyságot, nyitottságot, kreativitást.

A keleti tanokban az ajurvédában és hagyományos kínai orvoslásban is megtalálhatjuk az elemek minőségét. Az ájurvéda szerint az elemek alatt az egész környezet összhatását kell érteni. Az ájurvéda két szintet különböztet meg az érzékszervi tapasztalás szempontjából, a három dosa szintje, amely a szabályozás szintje, valamint az élet építőköveit jelentő és energiaállapotokat megjelenítő öt elem szintje. Az ájurvéda felfogásában az Űr a meg nem nyilvánult energiát jelképezi, amiből bármi testet ölthet, a Levegő a kiterjedést és mozgást, illetve a kapcsolatteremtő készséget. A Tűz a belső és külső hő minőségét, addig a Víz az érzelmek kinyílvánítását és áramoltatását. A Föld a maradandóság, szilárdság és stabilitás kinyilatkoztatását jelképezi.

A hagyományos kínai orvoslásban is öt elemet találunk, de más minőségekben.
Az öt őselemet tehát megtalálhatjuk a nyugati és keleti kultúrákban, és a természetgyógyászat rendszerében is. Környezetünk, magatartásunk és gondolatvilágunk hatással van a körülöttünk lévő világra, mint a makrokozmosz és mikrokozmosz analógiájában. A körülöttünk lévő világ, nap, évszakok, időjárás is hatással van ránk, ugyan így. Ennek függvényében a testünkben lévő elemek is állandóan változnak, és ezek arány alakítja ki a jellegzetességeinket testi és személyiségszinten egyaránt. Mindebben ráismerhetünk erősségeink és gyengeségeink forrásaira, betegségeink hajlamaira.

Az ősi magyar világképhez igazodó, magyar ősgyógyítással Ipolyi Arnold és Kőrösi Csoma Sándor már a 19. század első felétől foglalkozott. Kutatásaik szerint őseink hitében és gyógyításában a természeti erők és az elemek tisztelete alapvető volt. A magyar nép egészségmegőrző, termékenységvarázsló rítusaiban jelentős szerepe volt az őselemeknek: víz, föld, levegő és tűz. Ötödik elemnek a Világfát tartották, amely jelképezte a földi és szellemi világok közötti átjárást.

Tekintsük át, hogy napjainkban milyen formában és kezelési módokban van lehetőségünk az elemek jótékony felhasználására, valamint hogyan segíthetik elő mindezek az egészségünk megőrzését.

VÍZ elem

Magyarország páratlanul értékes gyógyvízkészlettel rendelkezik. A termál és gyógyvizekben található ásványi anyagok erejét gyógyfürdők, ivókúrák formájában hasznosíthatjuk. A Kneipp féle vízgyógyászat is elterjedt, hazánkban is alkalmazzák. Szerepet kap benne a víz felhasználása mellet a táplálkozás, mozgás és fitoterápia is. Kezelései között találhatjuk a víz-taposást, harmatos fűben járást, lemosásokat, leöntéseket, zuhanyokat, fürdőt, váltózuhanyt és különböző pólyázási technikákat.

A balneoterápia hatékony formája az ivókúra, amely betegségek megelőzésére és kezelésére is használható.

Ivókúrák gyógyvizekkel:
Csevice (parádi kénes gyógyvíz) nyelőcső, gyomor és bél idült, gyulladásos betegségeiben, epepanaszok, idült hörghurut esetén ajánlott az alkalmazása
Mira (glúbersós) epekiválasztási, epeürülési panaszok, székrekedés kezelése
Ferenc József (keserűsós) epepanaszok esetén
Hunyadi János (alkáli, földkáli, szulfátos) székrekedés, epeürülési zavarok
Salvus-víz (alkáli hidrogén-karbonátos víz) gyomor és nyombélfekély kiegészítő kezelésére, gyomorsavtúltengés, cukorbetegség kiegészítő kezelésére, refluxos panaszok enyhítésére, felő légúti panaszok kezelésére
Igmándi-víz, keserűvíz (magnézium-szulfátos) gyomor és nyombélpanaszok esetén
Jódaqua jódhiányos területeken ajánlott a fogyasztása, csökkent pajzsmirigytermelés, terhességi golyva megelőzésére
A gyógyvizek fogyasztásánál minden eseteben figyelemmel kell lenni az ellenjavallatokra! Kénes víz fogyasztását kerüljük máj és epeutak gyulladása, fokozott pajzsmirigyműködés, hasnyálmirigy gyulladásában.

FÖLD elem

A gyógyiszapkezelések elősegítik az anyagcsere fokozását, megnyugtatják az idegrendszert, élénkítik a sejtműködést. A kénpakolások gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását használhatjuk ki. Gyógynövényes pakolásokkal megsokszorozhatjuk az általános terápiák gyógyító hatását. Mágnesterápiával a szervezet öngyógyító folyamatait támogathatjuk, a szervezet energetikai rendszerét kedvezően befolyásolhatjuk, mozgásszervi problémák kezelésére hatékonyan használhatjuk.

TŰZ elem

A Tűz elemhez soroljuk a moxálást, test és fülgyertyák alkalmazását. Termoterápiával a hideg és meleg kedvező élettani hatásait használjuk fel. Fototerápia során fénnyel történő besugárzást végzünk a test valamely területén, helioterápiával a napfény természetes jótékony hatását használhatjuk fel. A lézersugár a fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés és sebgyógyulás folyamatait segíti.

A szaunázás edzi a szívet, javítja a vérkeringést, de mindezt megfelelő elővigyázatossággal alkalmazhatjuk. Erősíti az immunrendszert, a méregtelenítésben is segíthet, stresszoldó és hangulatjavító hatásáról jól ismert eljárás. Hasonló hatásokat érhetünk el gőzfürdővel, sőt, mindezeket kiegészíthetjük, és a hatást fokozhatjuk illóolajok alkalmazásával is. Krioterápia esetében a hideg fájdalomcsillapító és ödémacsökkentő hatását használhatjuk ki.

 ÉTER elem (Űr, tér)

Hangterápiánál a hangok segítik ellazítást, stresszoldást. A hangtálak, gong, csörgők, sámándob segíthet ellazulni, befelé figyelni, meditatív állapotba kerülni.

LEVEGŐ elem

Itt találhatjuk a klímaterápiát, légfürdőt, légzésterápiát, inhalációs kezeléseket, száraz só terápiát és köpölyözést.

Jól látható, hogy az elemek különböző minőségei milyen tág lehetőségeket biztosítanak az egészségmegőrzés, gyógyítás és öngyógyítás folyamataiban. Érdemes ezeket tudatosan beépíteni mindennapjainkba, az életmódunk részévé tenni. Az általam indított komplex egészségmegőrző csomagok úgy vannak összeállítva, hogy minden elem valamilyen kezelés formában megjelenik, illeszkedve az adott évköri ritmushoz, segítve ezzel is a harmónia és egyensúly valamint a természettel való kapcsolat megteremtését.

Forrás/ Természetgyógyászati alapismeretek jegyzet 3.6 fejezet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük