A légzés gyógyító ereje – Buteyko légzés a jobb életminőségért

Napjainkban sokféle légzésterápia elérhető, a keleti és nyugati orvoslás egyaránt alkalmazza, mint egészségmegőrző és gyógyító eljárás. Nemrégiben lehetőségem volt a Buteyko légzésprogram megismerésére, beépítettem mindennapi rutinomba, tapasztalatokat szereztem a módszer eredményességéről. Nagyon hasznos volt számomra, az alvásminőségem javulásán keresztül újrarendeződött az életritmusom is. Odafigyeltem, hogy napközben az orromon keresztül vegyem a levegőt, amitől egyre energikusabbnak éreztem magam. Megtanultam, mely gyakorlatokkal tudom lecsendesíteni az elmémet, mi segíthet abban, hogy nyugodtabban és kiegyensúlyozottabban éljem a mindennapjaimat.

Mi is az a Buteyko légzés és hogyan segíthet?

A légzés a test ösztönös funkciója, ellátja testet éltető oxigénnel, segít létfontosságú testfunkciók szabályozásában, ideértve a biokémiát, a véredények és légutak összehúzódását és tágulását, valamint a stresszreakciónkat is. Hatással van arra, hogy mennyi oxigén jut a tüdőből a vérbe, a szövetekbe és sejtekbe. Az egészséges légzés nyugalmi helyzetben az orron keresztül történik, csendes és lassú, szinte észre sem vesszük. Egészségtelen légzés esetén ezzel szemben a szánkon keresztül lélegzünk, a mellkas felső részét használjuk és sokszor a kelleténél gyorsabban és nagyobb mennyiséget juttatva a tüdőnkbe vesszük a levegőt. A szájon át és a mellkas felső részébe történő légzés látszólag ártalmatlan és nagyon elterjedt, de megzavarja a biokémiánkat és megvonja a testtől az éltető oxigént. A belélegzett levegő mennyiségének fontos szerepe van, egyrészt befolyásolja, hogy mennyi szén-dioxid van jelen a tüdőben és a vérünkben, továbbá ellazítja a légutakat és az artériák falát borító simaizmokat, ezáltal teszi lehetővé a könnyebb légzést és vérkeringést.

A légzési szokásainkra hatással van az életmódunk, a genetikai hajlamunk és a környezetünk is. Az ülő életmód, a helytelen számítógépezési és tévézési szokásaink, a túl sok beszéd, a napjainkra leginkább jellemző stressz, rohanás és túlhajszoltság mind rossz irányba befolyásolhatják légzésünket, ami egészségi állapotunkat is ronthatja.

A Buteyko módszer az asztma kezelésében lehet ismert számunkra, de valójában a magas vérnyomás kezelésére találta ki dr. Buteyko, saját problémájának orvoslására.
A Buteyko tréning ennél sokkal tágabb lehetőségeket kínál, alkalmazása során olyan funkcionális légzésmintákat sajátíthatunk el, amelyek segíthetnek szorongás, álmatlanság, pánikroham, horkolás és alvási apnoe, asztma, szénanátha és magas vérnyomás mérséklésében.

A programban megtanuljuk légzésünk tudatos irányítását a különféle gyakorlatsorokkal, a légszomj kialakításának biztonságos alkalmazását. Megismerkedünk a Kontroll Szünet fogalmával és kivitelezésével, melynek segítségével személyes fejlődésünket is jól tudjuk követni, valamint edzésmintáinkat úgy kialakítani, hogy számunkra a legtöbb pozitív változást hozza egészségünk érdekében.

Jó szívvel tudom ajánlani ezt a módszert mindenkinek, aki szívesen élne egy olyan egészségmegőrző lehetőséggel, ami bárhol végezhető, nem igényel különösebb befektetést és napi 60 perc gyakorlással már érezhetők jótékony hatásai.

Saját tapasztalataimat a buteykolegzes.hu oldalon megtalálható képzésen szereztem, Iványosi Szabó Zoltán vezetésével. A tanfolyam során sok gyakorlással, hasznos ismeretekkel és biztonságosan elsajátított légzőgyakorlatokkal gazdagodhatunk.

Forrás/Patrick McKeown/ Gyógyító légzés/Jaffa kiadó 2020

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük