Aromaterápiás alapok

Már az ókori egyiptomiak is használtak illóolajos fürdőket, masszázsokat és kozmetikumokat egészségük, szépségük megőrzésére. Az illóolajok használata napjainkban is reneszánszát éli, néha elég csak egy illatot megéreznünk és máris jobb közérzetünk lesz.

Az illóolajok az egész emberre hatnak, alkalmazásuk alaptörvénye, hogy egész kis mértékben (szippantás) a lélekre, nagyobb mennyiségben (néhány csepp) a testre hatnak.

Csoportjaimon és kezeléseimben sokat használom az illóolajokat. Művészetterápiás foglalkozásaimon, masszázsok során, a megfelelő hangulat megteremtésében vagy akár a kezelőhelyiség fertőtlenítésére is segítségemre vannak. Az oldalamon is sok hasznos aromaterápiás javaslat lesz elérhető. Az illóolajok felhasználása széleskörű, de körültekintően kell alkalmazni ezeket a vegyületeket, érdemes tehát áttekinteni a legfontosabb tudnivalókat.

Mi az illóolaj?
Az illóolajok egyes növényekből különböző eljárásokkal előállított, jellegzetes illatú és ízű, szobahőmérsékleten maradék nélkül elillanó folyadékok. Az illóolajok növényi szervezetek működésének melléktermékei, különböző növényi részekben felhalmozódva. Nem egységes anyagok, kémiai összetevőik száma ötven és ötszáz közötti. A zsíros anyagokhoz csak állagukban hasonlítanak, összetételükben nem. Jellegzetes tulajdonságaik révén jól megkülönböztethetőek.

Milyen tulajdonságokkal rendelkeznek?
Állandó intenzív párolgás, bonyolult összetettség és magas hatóanyag-koncentráció jellemzi az illóolajokat. Vízben nem oldódnak, de oldódnak: zsíros olajokban, zsíros olajokat tartalmazó gyümölcsök pépjében, mézben, tejben, tejfölben, tejszínben, tojássárgájában, alkoholban és folyékony szappanokban. Egymással jól keverednek. Valamennyi illóolaj fertőzést gátló és baktériumölő, valamelyik a vírusokat is elpusztítja (eukaliptusz) és néhányuk a hormonháztartásra is hat (ánizs, kömény, levendula).

Az illóolajok hatása:
a limbikus rendszeren keresztül a közérzet pozitív befolyásolása és általános működésszabályozó hatás
idegrendszeri: nyugtató, izgató, szív és gyomoridegességet szüntető hatás
keringési rendszerre: vérnyomás és szívműködés szabályozó hatás
légzőszervekre: légzéskönnyítő, nyákoldó és bevonó hatás
hormonháztartásra: anyatej-kiválasztásra, menstruációs panaszokra is hat
általánosan antiszeptikus hatásúak

Mikor nem ajánlott alkalmazásuk?
terhesség esetén: bazsalikom, boróka, borókafa, ciprus, kakukkfű, majoranna, muskotályzsálya, rozmaring, tuja, zsálya
epilepsziás betegeknél: bazsalikom, ciprus, kakukkfű, kámfor, édeskömény, rozmaring, tuja, zsálya
nagy dózisban súlyosan károsít: ánizs, boróka, borsmenta, muskotályzsálya, tuja, zsálya
magas vérnyomás esetén tilos: kakukkfű, rozmaring, zsálya olajok alkalmazása

Hogyan alkalmazhatók?
Párologtatás: a párologtató lámpa használata során ügyelni kell, hogy mindig legyen víz a csészébe, hiszen az olajok hevesen égnek és lobbanékonyak. A felhasznált illóolajok mennyisége függ a légtér nagyságától, az illóolaj intenzitásától, a párologtatás céljától (frissítés, nyugtatás), és a helységben tartózkodók egyéni érzékenységétől. Általában 5-15 cseppet szoktak csepegtetni a párologtatóba. Meghűléses betegség esetén használható a citrom, eukaliptusz, fenyőfélék, bors és fodormenta, levendula. Elmélyüléshez a mirtusz, levendula, fahéj, rózsafa, narancs és fenyőfélék. Frissítő hatású a borsmenta, fodormenta, fenyőfélék, citrom, mandarin, levendula.
Inhaláció: hatékony módszer légúti megbetegedések, arc és homloküreg-gyulladás esetén. Az elővigyázatosság fontos a forró víz miatt. Két-három liter, forró vízhez öntünk három-öt csepp illóolajat. Inhalációhoz ajánlhatók a fenyőfélék, borsmenta, fodormenta, eukaliptusz, kakukkfű, mirtusz.
Szauna: segítségével az egész testünket érik az illóolajok jótékony hatása. Egy merőkanál vízbe öt-hat cseppet téve locsolhatjuk a forró kövekre, de párologtathatjuk egy pohár vízbe téve is. Közvetlenül az illóolajokat nem szabad a forró kőre cseppenteni, mert gyúlékonyak. Szaunába jól alkalmazható kombináció: citrom 2 csepp, erdei fenyő 1 csepp, eukaliptusz 3 csepp. Használható még mirtusz, zsálya, fenyőfélék, citronella.
Fürdők: az illóolajok nem oldódnak vízben, ezért oldószert kell alkalmazni. Használható oldószer a tej, tejszín, méz és folyékony szappan. Egy teáscsészényi langyos tejben, vagy négy evőkanálnyi tejszínben oldjunk fel 10-15 csepp célnak megfelelő illóolajat.
Masszázsolajok: az illóolajokat csak ritkán használjuk közvetlenül a bőrre cseppentve, többnyire zsíros olajokban oldva kerülnek a bőrre. A masszázs során hidegen sajtolt olajat kell használni bázisolajként. Jól használható bázisolajak: édes mandulaolaj, mogyoróolaj, jojobaolaj, avokádóolaj, calendula. Általában 100 ml bázisolajhoz 20-30 csepp illóolajat adunk. Nyugtató masszázshoz adható: levendula, fahéjlevél, narancs, mandarin, petit-grain. Frissítő masszázshoz adhatók a fenyőfélék. Izomlazító masszázshoz adhatók: rozmaring, levendula, borsmenta

Források:
Feller Adrienn-Tobai Ágota: AromareneszánszBudapest, 2018
Biegelbauer Pál: Gyógyító illatok, Szekszárd, Bioenergetic kft. 2009
Tóth Gabriella: Bioterápia Kézikönyv, Szeged, Lectum, 2003

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük